Ising i tennene og syreskader

Ising i tennene er en vanlig årsak til at pasienter kontakter tannlege for undersøkelse og behandling. På denne siden vil vi forklare årsaker til ising i tennene og hvordan man kan behandle dette
Bestill time

ISING I TENNENE

Ising i tennene er en vanlig årsak til at pasienter kontakter tannlege for undersøkelse og behandling. På denne siden vil vi gå gjennom ulike årsaker til ising i tennene og beskrive hvordan man kan behandle dette.

Hver tann i munnen vår har blodkar og nerveforsyning som går inn fra kjevebeinet i spissen på tannroten. Dette vevet kalles pulpa – det betyr «det som er inni». Pulpa går opp røttene i tennene og opp til tannkronen. Dette vevet inni tanna sørger for følsomhet for kulde og varme. At man har følelse i tennene er en del av kroppens velutviklede nervesystem og er en del av kroppens beskyttelsesmekanisme. Det er imidlertid en rekke tilstander som kan øke følsomheten, og også medføre smerter fra påvirkning som vanligvis ikke fremkaller smerte.

Ising i tennene

40% Rabatt på undersøkelse av nye pasienter

Velkomsttilbud til alle nye pasienter. For NOK 595 (vanlig pris NOK 1050) tilbyr vi en velkomstpakke som inkluderer undersøkelse, tannrens, enklere fjerning av tannsten, to røntgenbilder og polering med pussepasta*. I en slik undersøkelse kan vi også avdekke hva årsaken til isingen kan være.
Bestill time

SYRESKADER OG TANNSKADE

Jevnlig eksponering for sur mat og drikke kan medføre at tannemaljen, det ytterste laget på tennene, slites gradvis vekk. Den kan tynnes ut, eller bli helt borte. Om man sliter bort tannemaljen, kommer tannstrukturen som kalles dentin til overflaten. Dentinet er mer følsomt, det har tynne forbindelser til nerverommet inni tannen. Tannemalje kan forsvinne som følge av syreskader, tanngnissing eller pusseskader, og det er det økt sannsynlighet for at man får plagsom ising i tennene.

Utseende på tenner som har syreskader varierer. På jekslene dannes gjerne en grop, hvor man ser et mørkere område i bunnen av gropen. På fortenner mefører syreskader ofte at tennene blir tynnere i skjærekanten, og det kan lettere knekke av biter av emaljen.

Ved tanngnissing, slites tennenes tyggeflater og tennene får ofte en glatt og rett overflate. Skader av tanngnissing henger ofte sammen med syreskader, syrepåvirkning gjør at det lettere forsvinner tannemalje ved gnissing.

*Tennene merket har syre/slitasjeskader, emaljen er slitt bort på tyggeflaten.

Hva man bør gjøre avhenger situasjonens alvorlighetsgrad og hvilke plager man har. Det anbefales å få undersøkt tennene om man har tegn på skader som beskrevet. Behandling vil avhenge av alvorlighetsgrad på slitasje, hvor mange tenner som er rammet, om det er funskjonelle eller estetiske plager som følge av slitasjen og hvor raskt tilstanden har utviklet seg. Ta opp temaet med din tannlege om du er usikker på om du har syreskader eller tannslitasje.

Generelle råd om man har følsomme tenner og/eller syreskader er:

  • Unngå sur mat og drikke siste timen før tannpuss
  • Skyll munnen med vann etter inntak av sur mat og drikke
  • Skyll jevnlig med fluorskylling
  • Bruk vann som tørstedrikk

Nyere forskning har vist at det trolig er sammenheng mellom syreskader på tennene og genene våre. Det betyr at noen pasienter kan ha lettere for å få syreskader enn andre . Det er derfor fornuftig å få råd basert på en vurdering av din situasjon.

PUSSESKADER – SKADER VED TANNPUSS

Etter iherdig tannpuss over lang tid, kan man pusse bort tannsubstans på tannhalsen. Dette kan medføre økt følsomhet og plager. Dersom man har tegn på slike skader er det viktig at de oppdages tidlig slik at man kan legge om pusseteknikk for å unngå forverring av situasjonen.

Tannhalsen er området på tanna der emaljen tar slutt og rota begynner. Dette området er utsatt for tannslitasje. Emaljen tynnes ut omtrent der tann rota starter . Rotsementen er mykere enn tannemaljen, og slites lettere bort. Dette skjer i større grad på tenner som har tannkjøtt som har trukket seg litt oppover roten. Slitasje av tannsubstans i overgangen emalje/rot kan skyldes en ren mekanisk slitasje (tannpussing), men oftest er årsaken en kombinasjon av syrepåvirkning og mekanisk slitasje i form av tannpussing. Syren bløtgjør tannsubstansen og gjør at den lettere avvirkes ved tannpussing.

Bildet viser flere tenner med slitasje ned mot tannkjøttet. Tennene ser gulere ut i dette området når emaljen slites bort. Årsaken i dette tilfellet er trolig en kombinasjon av syreskade og tannpuss over lengre tid.

Eller ring oss på telefon: 22 15 74 64

HER FINNER DU OSS

Knut Alvssonsvei 1

0574 Oslo

tlf: 22 15 74 64

post@tannlegesinsen.no

ÅPNINGSTIDER

Mandag 08.00 – 15.30
Tirsdag 08.00 – 15.30
Onsdag 08.00 – 20.00
Torsdag 08.00 – 20.00
Fredag 08.00 – 15.30