3 tips til god tannhelse

Denne artikkelen gir noen enkle råd for å unngå de vanligste tannproblemene.
Bestill time nå

Tips 1: Unngå hull

Hull i tennene oppstår ved at bakteriebelegg på tennene lager syrer som løser opp tannemaljen. For å unngå hull er det ulike rutiner som er å anbefale:

  • Pusse tennene jevnlig med myk tannbørste og fluortannkrem

Da får man bort bakteriebelegget, og fluor fra tannkremen styrker tannens overflate

  • Bruke tanntråd Bakteriebelegget mellom tennene fjernes vanligvis ikke ved tannpuss.

Tanntråd rengjør området mellom tennene og unngår kariesangrep her.

  • Skylle med fluor

Fluor styrker tannemaljen ved at tannemaljen blir sterkere og mer motstandsdyktig mot syreangrep. Dette reduserer risiko for å få hull i tennene.

 

Tips 2: Unngå syreskader

Syreskade på tennene blir ofte omtalt som «den nye tannpinen». Syreskader oppstår ved at syre fra mat eller drikke etser bort tannemaljen. Dette kan gi symptomer som ising og følsomme tenner, og det kan også endre utseende på tenner.

Pasienter som får syreskader, kan ha ugunstig kosthold, spisevaner eller drikkevaner, som kan bidra til at syreskader får utvikle seg. Nyere forskning har vist at det er stor ulikhet i hvor mottakelig man er for å få syreskader på tennene. I prinsippet betyr det at en person som drikker mye sur drikke kan få problemer med syreskader, mens andre med samme vaner kan unngå problemet helt.

Har man symptomer på følsomme tenner, kan det være lurt å få gjort tiltak for å vurdere om dette er noe som utvikler seg. Tannhelsepersonell kan gjøre forskjellige undersøkelser for å finne ut av dette.

Er man utsatt for syreskader, er det noen råd som er fornuftige å følge:

  • Unngå tannpuss like etter inntak av sur mat eller drikke
  • Bruke fluortilskudd regelmessig
  • Bruke myk tannbørste
  • Bruke vann som tørstedrikk

 

Tips 3: Unngå tannkjøttbetennelse

Tannkjøttbetennelse er en sykdom som kan angripe festet på tennene, og i verste fall gjøre tennene løse. Tannkjøttbetennelse kalles for periodontitt på fagspråket, noen kjenner sykdommen under betegnelsen pyrrea.

Tannkjøttbetennelse oppstår ved at bakteriebelegg får ligge mot tannkjøttet, og bakteriebelegget vil forårsake en betennelsesreaksjon dersom det ikke blir fjernet. Som pasient merker en dette ved at det blør fra tannkjøttet når man pusser tennene. En slik betennelse kan gå til angrep på tannfestet, og medføre at beinet som tennene henger fast i, svekkes.

Behandling av tannkjøttbetennelse består i å fjerne bakteriebelegg og tannstein, for så å holde det rent på egenhånd. En del vil ha behov for spesielle tannpirkere som passer i mellomrommene mellom tennene for å holde det rent her.

Har man blødning i tannkjøttet, er det fornuftig å få det undersøkt hos tannlege.

 

Tannlegene på Sinsen ønsker vi å hjelpe deg!

Smerter i tennene er ikke kun ubehagelig og smertefult, det påvirker din prestasjon og glede i hverdagen. Tannlegene på Sinsen ønsker å hjelpe deg med ditt problem, bestill en time i dag for å la oss hjelpe deg å bli kvitt de unødvendige smertene i tennene. Trykk på knappen under for å bestille en time.

Eller ring oss på telefon: 22 15 74 64

Dette sier folk om Tannlegene på Sinsen

Tannlege som kan det han driver med og er meget flink med pasientene sine. Jeg hadde ikke vært hos tannlege på 4 år pga dårlig erfaring tidligere, nå har jeg endelig funnet meg en tannlege jeg skal dra tilbake til. Meget hyggelig tannlegesekretær også.
Meget hyggelig, imøtekommende og dyktig tannlege. God til å fortelle pasienten hva som gjøres, hvorfor det gjøres og hva man kan forvente underveis, noe som gjør at man føler seg vel ivaretatt. Han har et lystig humør, så besøket mitt var hyggelig (tross boring). 
Tusen takk for hjelpa til verdens beste tannlege, Erik + Sølvi. Har fått limt på “krona” mi på lørdag før nyttårsaften. Det kaller jeg ekstraservice.

Godt nyttår, vi ses snart